Guide for å vise Infoskjermen på Raspberry Pi

💡Dette en veiledning for oppsett og bruk av utstyr til infoskjermen.no. Selv om vi har en veiledning er det ikke nødvendigvis en anbefaling. Du finner informasjon om utstyr vi anbefaler, på vår nettside.

🛒Det kan være lurt å kjøpe et Raspberry Pi Starter Kit, da du får det du trenger av utstyr i en pakke. Ellers trenger du følgende deler for å kjøre Infoskjermen på en Raspberry Pi:

- Raspberry Pi
- Strømadapter

- Micro SD-card
- HDMI til micro HDMI kabel
- Kabinett (Valgfritt, men anbefales)
- Windows eller Mac med SD-kort inngang

❗️OBS! Vi anbefaler å følge alle stegene i guiden, selv om du allerede har et Raspberry Pi operativ system installert på SD-kortet. Da dette vil minske sjansen for feil. Merk at dette vil slette alt på SD-kortet. Ønsker du ikke dette, hopp til punkt nedenfor "For Mac/For Windows".

📽VIKTIG! Raspberry Pi har lav ytelse ved bruk av video. Her finner du en liste på utstyr som er kompatibel med video.

Har du alle forutsetningene over kan vi begynne! 😊

Last ned Raspberry Pi Imager ( https://www.raspberrypi.org/software/) for ditt operativsystem.

• Velg Raspberry Pi OS 32 bit, etterfulgt av SD-kortet som du har satt i din PC/Mac.

Trykk på ctrl+shift+x for å få opp "Advanced options".

1. Huk av "Disable overscan".
  2. Huk av "Set hostname" og skriv et gjenkjennbart og unikt navn - Du trenger dette i senere trinn!
  3. Huk av "Enable SSH, og velg et passord for Pi bruker.
  4. Huk av "Configure wifi" og skriv inn passordet for ditt wifi nettverk (valgfritt).
  5. Huk av "Set locale settings".
  6. Huk av "Skip first-run wizard" og klikk "SAVE".

• Trykk på "WRITE" (Mac-brukere må gi tilgang ved å skrive inn passordet til brukeren).

• Når ferdig, stapp SD-kortet i Pi, skru på strømmen og koble til HDMI-kabelen.

For Mac

• Når Raspberry Pi'en har startet opp, åpne terminalen på din Mac.
  • I terminalvinduet skriv:
  1. "ssh pi@navnet-du-lagde-tidligere.local"
  2. På neste punkt skriv "yes".
  3. Og passordet du valgte tidligere.

• Du vet du er inne når linjen begynner med "pi@navnet-du-valgte-tidligere:~ $".
  • Kjør kommandoen under inn i terminalen:
/bin/bash "$(curl -fsSL https://app.infoskjermen.no/pi/install.sh > install.sh | echo install.sh)"
  • Pi'en vil nå laste ned alle oppdateringer og sette opp seg selv til å vise Infoskjermen i kiosk-modus. Når den er klar, starter den seg selv på nytt.

Thats it! Raspberry Pi'en vil skru seg på, skriv inn din skjermkode og enheten er klar til å vise Infoskjermen.

Skjermkoden er 5-6 bokstaver og tall i slutten av skjermadressen. Du finner denne i listen over dine skjermer. (F.eks. http://app.infoskjermen.no/ABC123)

For Windows

• Når Raspberry Pi'en har startet opp, gå in på din Windows-maskin.
  1. Åpne "Innstillinger" -> "Apper" -> "Valgfrie funksjoner" -> "Legg til en funksjon".
  2. I søkefeltet skriv "OpenSSH-klient".
  3. Huk av appen og trykk på knappen "Installer".

4. Åpne kommandolinjen som kan gjøres ved å søke etter "Ledetekst".
  5. Skriv inn i  kommandolinjen "ssh pi@navnet-du-lagde-tidligere.local".
  6. På neste punkt skriv "yes".
  7. Og passordet du valgte tidligere
    • Du vet du er inne når linjen begynner med "pi@navnet-du-valgte-tidligere:~ $"
    • Kjør kommandoen under inn i terminalen:
  8. /bin/bash "$(curl -fsSL https://app.infoskjermen.no/pi/install.sh > install.sh | echo install.sh)"

• Pi'en vil nå laste ned alle oppdateringer og sette opp seg selv til å vise Infoskjermen i kiosk-modus. Når den er klar starter den seg selv på nytt.

Thats it! Raspberry Pi'en vil skru seg på, skriv inn din skjermkode og enheten er klar til å vise Infoskjermen.

Skjermkoden er 5-6 bokstaver og tall i slutten av skjermadressen. Du finner denne i listen over dine skjermer. (F.eks. http://app.infoskjermen.no/ABC123)